Europese Parlementsverkiezingen 2019

Donderdag 23 mei 2019 wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Parlementsverkiezingen.

Wat zijn de Europese verkiezingen?
Het Europees Parlement is ´s wereld enige democratisch gekozen, pan-Europese parlement. Iedere 5 jaar vinden de Europese verkiezingen plaats. De kandidaten op wie je kunt stemmen zijn allemaal verbonden aan Nederlandse partijen. De Europarlementariërs sluiten zich aan bij één van de acht Europese fracties of worden een `niet-fractiegebonden lid´.
Politieke partijen leveren hun kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen op 9 april in bij de Kiesraad. Na 9 april zijn de definitieve kandidaten dus bekend.

Waar kan ik stemmen?
Je kunt stemmen in elk stemlokaal in de gemeente waar je ingeschreven staat.
Deze lokalen zijn op de dag van de stemming open van 07:30u tot 21:00u.
Bijzondere en mobiele stembureaus hebben mogelijk afwijkende openingstijden.

Indien je in een andere gemeente wilt stemmen moet je een kiezerspas aanvragen.
We raden aan om op deze website te kijken als je tussen 9 april en 23 mei verhuist. Ben je student? Check dan van tevoren of je nog bij je ouders ingeschreven staat en je daar dus je stempas ontvangt.

Ik kan zelf niet stemmen op 23 mei, hoe kan ik iemand machtigen?
Er zijn verschillende opties.

  • Je kunt als kiezer de achterkant van de stempas invullen, die de kiezer en de gemachtigde vervolgens beiden moeten tekenen. Jullie moeten in dit geval in dezelfde gemeente wonen.
  • Indien jij en de persoon die je machtigt in verschillende gemeentes wonen, kun je een verzoekschrift sturen naar de burgemeester van de gemeente waar jij ingeschreven staat. Dit verzoekschrift moet uiterlijk 5 dagen voor de verkiezingen door de burgemeester ontvangen zijn.

Het Europees Parlement geeft een stem aan de volkeren van de 28 landen die aan de Europese Unie deelnemen. Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim een half miljard Europeanen en bestaat momenteel uit 750 afgevaardigden plus de voorzitter. Nederland heeft 26 zetels in het Europees Parlement. De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de burgers van de Unie en worden vooral geacht te letten op het belang van de Unie in zijn geheel. Het Parlement debatteert op basis van voorstellen van de Europese Commissie en kan daarbij wijzigingen voorstellen, waarna het Parlement samen met de Raad van de Europese Unie een beslissing over deze voorstellen neemt. De laatste verkiezingen werden in mei 2014 gehouden. Op 1 juli 2014 is het Parlement voor het eerst in nieuwe samenstelling bijeengekomen. Het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland is het gezicht van het Europees Parlement in Nederland. Meer uitgebreide informatie over het Europees Parlement vind je hier.

Ik sta niet ingeschreven in een Nederlandse gemeente maar ik heb wel de Nederlandse nationaliteit.
Je kunt je tot en met 11 april registreren. Je krijgt dan je briefstembewijs en retourenveloppen toegestuurd per post, en het stembiljet per e-mail. Klik hier voor meer informatie. Ben je inwoner van Sint Maarten, Aruba of Curaçao, klik dan hier voor meer informatie.

Hoe kun je stemmen als niet-Nederlandse EU-inwoner?
Niet-Nederlandse EU-burgers die in Nederland wonen, kunnen hier stemmen voor het Europees Parlement. Deze kiezers kunnen zich registreren door het Y32-registratieformulier in te vullen. Dit formulier moet uiterlijk 9 april door de gemeente Den Haag zijn ontvangen, ongeacht de gemeente waar de kiezer woont. Klik hier voor meer informatie.

Wat moet ik op 23 mei meenemen naar het stemlokaal?
Je stempas en een ID-kaart, paspoort of rijbewijs.

Wanneer ontvang ik mijn stempas en de kandidatenlijst?
Je ontvangt uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen een stempas op je thuisadres. Uiterlijk 4 dagen voor de stemming krijg je de kandidatenlijst, adressen en openingstijden van stemlokalen en -bureaus.

Nieuws

Op de hoogte blijven van de laatste Nederlandse nieuwtjes rondom activiteiten van het Europees Parlement? Houd dan deze pagina in de gaten.

Nederlanders in het Europees Parlement

Momenteel heeft Nederland recht op 26 van de 751 zetels in het Europees Parlement. Op deze pagina vind je een volledig overzicht.