Het laatste nieuws

10/10
Discussie over de Europese rechtsstaat

De Europese Unie is gebaseerd op ‘Europese waarden’. En de democratische rechtsstaat geldt hierbij als de belangrijkste ‘waarde’. Als een nieuwe lidstaat toetreedt, moet dit nieuwe lid zich hieraan houden.

Wat betekent een rechtsstaat nu eigenlijk?
Binnen een rechtstaat heeft iedereen dezelfde rechten. Of je nu in het land geboren bent of ergens anders vandaan komt: iedereen is gelijk. Verder zijn er in een rechtstaat eerlijke verkiezingen, onafhankelijke media, geen doodstraf en geen corruptie bij de overheid. Hoe zorgt de EU ervoor dat lidstaten deze regels volgen? Met andere woorden: Hoe organiseert en handhaaft de EU de rechtsstaat?

Tijdens deze avond gaan we ook in op de ontwikkelingen in Oekraïne en de gevolgen voor de andere lidstaten en de EU als rechtstaat.  De Europese Commissie heeft Oekraïne een EU lidmaatschap ‘beloofd’, maar kan dat zo maar? Behoort Oekraïne wel tot de ‘Europese familie’?

Praat erover mee in een interactieve discussie met drs. Wolter Blankert, drs. Gerhard Akkerman en dr. Henk Oonk (discussieleider).

Datum: 30 maart 2023
Tijdstip: 19.30 uur – 20.45 uur
Plek: bibliotheek Gelderland-Zuid, Mariënburg 29, Nijmegen

Deel dit bericht