Teacherscorner

Op zoek naar inspirerend lesmateriaal? Dan bent u bij de EU Teachers Corner op de juiste plek! Deze site voor leerkrachten bevat diverse materialen voor verschillende leeftijdsgroepen. Of u uw leerlingen nu wilt uitleggen wat de EU doet, hoe de EU is ontstaan en hoe de EU werkt, of het EU-beleid tot in detail wilt bespreken: hier vindt u genoeg inspiratie. Op deze site vindt u ook diverse wedstrijden waar u met uw klas aan mee kunt doen of waarvoor u uw leerlingen individueel warm kunt maken.

Lesmodule Brexit

De Britten zijn hard aan het werk. Een afscheiding van de Europese Unie is namelijk geen makkelijke kwestie. Hoe het precies zit, is soms moeilijk uit te leggen, zeker aan jonge mensen. Daarom heeft Europe Direct Noord-Holland Noord in samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard een gratis lesbrief over dit onderwerp ontwikkelt. De lesbrief gaat samen met een docentenhandleiding. U kunt hem geheel volgen, maar de input ook gebruiken om uw eigen lessen te verduidelijken of aan te vullen. In de les is met name gezocht naar ondersteuning in de vorm van Youtube-filmpjes en krantenartikelen. Ook hiervan kunt u natuurlijk gebruik maken. De les is bedoeld voor de bovenbouw van HAVO/VWO.

Downloaden

Een 10 voor Europa

Met de lesmodule een 10 voor Europa worden jongeren op een interactieve en aantrekkelijke manier bewust gemaakt van de Europese invloed op het dagelijks leven. Dit wordt aangetoond met verschillende onderwerpen en apart lesmateriaal voor de onderbouw en bovenbouw. Als u wilt deelnemen aan deze lesmodule wordt de school automatisch een Europees Parlement Ambassador School. Het lesmateriaal voor de ONDERBOUW is uitstekend geschikt voor de bovenbouw van het VMBO en de onderbouw van MAVO/HAVO/VWO. Uit ervaring blijkt dat deze modules goed kunnen worden gebruikt in niveau 2 en 3 van het MBO. Het programma bestaat uit 6 lesmodules die ook in een Engels-, Frans- en Duitstalige versie verkrijgbaar zijn. Verder zijn deze modules interactief digitaal verkrijgbaar. In de digitale versie kunnen de leerlingen zelf werken. De modules beslaan circa 9 tot 12 lesuren. Meer informatie: Een 10 voor Europa

Lesideeën over Europa

Europa wordt steeds belangrijker. Maar wat doet Europa eigenlijk? En wie is de baas in Europa? Er bestaan allerlei lesprogramma’s en lesideeën om Europa een beetje beter te leren kennen of te behandelen in de klas. Docenten vinden deze hier verzameld. Denk bijvoorbeeld aan een onderhandelingsspel, de grote klimaat- en Europa-quiz of het paspoortenspel.

Rollenspel EU-besluitvorming

Wilt u uw leerlingen kennis laten maken met de praktische besluitvormingsprocedures in de EU? En ze door het vuur te laten gaan voor de belangen van hun land, daarbij de voortgang van het Europees project niet uit het oog verliezend? Dan is het leuk om het rollenspel EU besluitvorming te volgen bij de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag. Dit rollenspel is gebaseerd op de werkelijke case ‘de Chocoladerichtlijn’. 75 minuten lang nemen de leerlingen plaats in de onderhandelingszetel van één van de EU-landen, het Europees Parlement of zijn ze een ambitieuze medewerker bij de Europese Commissie die erop gebrand is dat zijn wetsvoorstel over de chocoladerichtlijn wordt aangenomen. Het lesmateriaal is gratis te downloaden.

Europa, een kennismagazine voor jongeren

„Europa ligt ergens anders.” Met deze provocerende zin begon het eerste hoofdstuk van dit kennismagazine voor jonge mensen, dat voor het eerst voor de hele EU is uitgegeven. Wij zitten natuurlijk midden in Europa, en dit magazine toont wat Europa betekent. Wie heeft het voor het zeggen in Europa? Wat betekent de Europese Unie voor de mensen in hun dagelijks leven? Welke koers is ons continent aan het volgen in een geglobaliseerde wereld? Hoe moet de toekomst van Europa eruitzien? Dat en meer kunnen leerlingen van 13 tot 18 jaar leren en op interactieve wijze ervaren.

PowerPoint

Bereidt u lessen over Europa voor? Kijk dan eens op deze site voor rijk geïllustreerde Powerpoint-dia’s. De dia’s hebben geen bepaalde volgorde, dus u kunt zelf uw eigen keuze maken en hen met uw eigen dia’s combineren. Elke dia biedt een aantal zeer eenvoudige feiten of sleutelwoorden in een stijl die gemakkelijk kan worden begrepen door een publiek zonder voorafgaande kennis van de EU. De dia’s op deze site worden regelmatig aangevuld.

Test je kennis met quizzen

Kennis van de geschiedenis en de geografie van Europa testen met leuke quizzen! Of het nou om landen, vlaggen, veldslagen, rivieren en bergen gaat. Ook de Euro en de Europese Unie komen natuurlijk aan de orde. Uitstekend te gebruiken bij geschiedenis, aardrijkskunde of maatschappijleer.

EuroParl TV

Uw lessen ondersteunen met beeldmateriaal? Dat kan door gebruik te maken van de televisiekanalen van het Europarlement. Via EuroParl TV volg je debatten live, maar krijg je ook een kijkje achter de schermen.

Prodemos

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, de provincie, het land en Europa.Het Bezoekerscentrum van ProDemos staat recht tegenover het Binnenhof in Den Haag. Vanuit die plek worden rondleidingen, educatieve programma’s, debatten, exposities en cursussen aangeboden. Jaarlijks ervaren tienduizenden scholieren, studenten, leden van politieke organisaties, toeristen en andere geïnteresseerden via Prodemos hoe politiek, democratie en rechtsstaat functioneren.