Het laatste nieuws

10/10
Europees Cohesiebeleid

In 2018 viert het EU-cohesiebeleid zijn 30-jarig jubileum. Het is een jaar om terug te kijken maar ook te anticiperen op de toekomst. Het hele jaar door organiseert de Europese commissie  evenementen en tentoonstellingen die hieraan bijdragen.

Dit cohesiebeleid is van groot belang (geweest) voor Nijmegen, zeker in de eerste periode zijn veel ontwikkelingen mogelijk gemaakt door een Europese bijdrage. (Revitalisatie havengebied, grote bouwwerkzaamheden Marienburggebied) Dit beleid is echter de afgelopen jaren sterk veranderd, waardoor financieringskansen voor gemeenten kleiner zijn geworden. In plaats daarvan ligt de nadruk meer op innovatie en op het MKB. Gemeenten moeten hierdoor een andere rol pakken om tóch voor de stad en de regio Europese financiering mogelijk te maken. Overheid wordt steeds meer een facilitator in plaats van aanvrager en neemt een belangrijke rol in de oplading van nieuw Europees cohesiebeleid.

Nederland

In de periode 2007-2013 zijn door het regionaal beleid in Europa meer dan een miljoen (extra) banen gecreëerd. In Nederland heeft in deze periode elke 1 euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) geleid tot een investering in de regionale economie van 3,34 euro, met een totale investering van 2,76 miljard euro. Voor de periode 2014-2020 is er een totaalbudget van 325 miljard EUR beschikbaar, dit is een derde van de totale begroting va de EU. Nederland ontvangt hieruit ongeveer 1,4 miljard EUR. In de huidige periode 2014-2020 zijn met regionale fondsen in Nederland tot nu toe ongeveer 4.000 (startende) ondernemers ondersteund om met hun innovaties de stap naar de markt te maken.

 

Deel dit bericht