Voor docenten

10/10

Inspirerend lesmateriaal over Europa

Inspirerend lesgeven over Europa

Inspirerend lesgeven over Europa, dat kan best. Er is een heel scala aan lesstof, programma’s, quizzen, filmpjes, powerpoints en strips beschikbaar. Hiermee wordt de theorie een stuk leuker en krijgen je leerlingen meer te horen over de EU. Voor elke groep is er materiaal beschikbaar.

Lesmateriaal voor alle leeftijden

In de Leerhoek van de Europese Unie vind je lesmateriaal, zoals de Europese verhalenkoffer, voor kinderen tot 9 jaar tot en met jongeren vanaf 15 jaar. Je kunt ook zoeken op onderwerp, zoals de geschiedenis van Europa, EU-landen, cultuur of milieu & klimaat.

Gastles EU Back to School

Een gastles door een ambtenaar van het ministerie? Dat kan. Met het programma EU Back to School. Tijdens de les gaan zij met jongeren in gesprek over het werk dat zij doen. De leerlingen en studenten worden uitgenodigd actief deel te nemen en met elkaar én de gastdocent in debat te gaan. Iets voor jouw school? Vul dan het aanmeldingsformulier van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in. De lesmethode is flexibel inzetbaar voor alle niveaus, scholen en Europese onderwerpen.

Een 10 voor Europa

Voor zowel het middelbaar als het beroepsonderwijs is er de lesmodule ‘Een 10 voor Europa’. Doe je mee, dan word je school een European Parliament Ambassador School. Een docent wordt Senior European Parliament Ambassador en enkele leerlingen of studenten worden Junior European Parliament Ambassador. De leerlingen leren hoe de Europese democratie werkt en hun politieke vaardigheden worden gestimuleerd. Kijk voor meer informatie op de website.

Ideeën voor lessen over Europa

Europa wordt steeds belangrijker. Maar wat doet Europa eigenlijk? Wie is de baas in Europa? Er bestaan allerlei lesprogramma’s en lesideeën om Europa een beetje beter te leren kennen of te behandelen in de klas. Denk bijvoorbeeld aan een onderhandelingsspel, de grote klimaat- en Europa-quiz of het paspoortenspel. Wil je hiermee aan de slag of zoek je meer ideeën, kijk dan hier.

De EU in slides

Op de website van de Europese Unie vind je een PowerPoint en PDF met, in het Engels, slides met informatie over Europa. Deze slides worden regelmatig aangevuld en kunnen gebruikt worden voor uitleg tijdens de lessen.

Rollenspel EU-besluitvorming

Voor studenten en leerlingen uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs is het rollenspel over de EU-besluitvorming een mooie kennismaking. De studenten maken kennis met de besluitvormingsprocedures en ervaren hoe het is om op te komen voor de belangen van het eigen land en tegelijk rekening te houden met de voortgang van het Europese project. Meer informatie over het rollenspel en het lesmateriaal vindt u op deze pagina.

Kennismagazine ‘Europa’ voor jongeren

Quizzen bij Topropa

Test je kennis van de geschiedenis en de geografie van Europa met leuke quizzen! Of het nou om landen, vlaggen, veldslagen, rivieren en bergen gaat. Ook de Euro en de Europese Unie komen natuurlijk aan de orde. Uitstekend te gebruiken bij geschiedenis, aardrijkskunde of maatschappijleer.

Volg debatten live

Via het Multimedia Centre van het Europese Parlement kunnen debatten live gestreamd worden. Ook is er ander beeldmateriaal beschikbaar waardoor je een beeld krijgt van wat er achter de schermen gebeurt.

Bezoek ProDemos in Den Haag

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ in Den Haag. ProDemos biedt rondleidingen, educatieve programma’s, debatten, exposities en cursussen aan. Je leert wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen en wat de spelregels zijn van democratie en rechtsstaat.