Achtergrondinformatie

De Europese Commissie biedt Europe Direct informatiecentra (EDIC) uit verschillende landen de kans met elkaar samen te werken in een grensoverschrijdend project in aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen in 2019.

Europe Direct Nijmegen gaat in 2018 en 2019 de samenwerking met Europe Direct Duisburg aan. Het grensoverschrijdende project bestaat uit het organiseren van een drietal bijeenkomsten die vooral in het teken staan van de Europese Parlementsverkiezingen in mei 2019.

24 januari 2019 - Duisburg (DE)

De tweede bijeenkomst vindt plaats in Duisburg. Centraal staan de uitdagingen voor de toekomstige ontwikkeling van de EU. Zoals het Europees budget, migratie, investeringen en de EU na 2020.

13 maart 2019 - Nijmegen (NL)

De laatste bijeenkomst in aanloop naar de Europese verkiezingen vindt plaats in Nijmegen.
Centraal staat dat stemmen bij de Europese verkiezingen ertoe doet. Andere middelen voor participatieve democratie in de EU zullen worden gepresenteerd, zoals het Europees burgerinitiatief (ED); de mogelijkheid om aan de Europese politieke families het recht te verlenen om Europese wetten in het Europees Parlement voor te stellen; het statuut van Europese politieke partijen en de europeanisering van nationale politieke partijen.

2 oktober 2018 - Stadthalle Kleve (DE)


De aard van de Europese Unie in 2018. Hoe heeft de EU ons dagelijks leven beïnvloed? Tijdens deze bijeenkomst gaan Duitse en Nederlandse ROC studenten met elkaar in gesprek. Dit doen zij onder leiding van het Civic Instituut.  Hoe ervaren de jonge stemmers Europa? Wat betekent het voor hen en wat vinden zij belangrijk?

Vanaf 18.00 uur gaat het publiek met elkaar in gesprek onder leiding van een professor van de Universiteit Duisburg, een professor van de Radboud Universiteit en een Duitse Politicus om zo te discussiëren en ideeën uit te wisselen.