Werken in de EU

10/10

Rechten en plichten

Als Europees ingezetene mag je in de hele EU, de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland werken. Maar waar begin je? Zijn je diploma’s overal geldig en hoe maak je een internationaal cv? Europass en EURES helpen je op weg.

Europass

Op de website van Europass vind je veel informatie over werken en studeren in het buitenland. Een van de producten die je kunt gebruiken is het Europass cv. Al meer dan 60 miljoen mensen gebruiken het Europass cv. Dit curriculum vitae is ontwikkeld om binnen Europa op een eenduidige manier je opleiding en ervaring te kunnen laten zien.

Naast het cv kun je een persoonlijk portfolio opstellen. Hierin presenteer je jouw vaardigheden en talenten. Ook vind je op de site informatie over de verschillende documenten die je bij het solliciteren in het buitenland kunt gebruiken.
Ga je voor vrijwilligerswerk naar het buitenland? Europass heeft ook een certificaat voor vrijwilligers.

De grens over met EURES

EURES helpt werkzoekenden aan een baan en werkgevers aan personeel. In heel Europa.
Het vrije verkeer van werknemers in de EER en Zwitserland is mogelijk, maar nog niet altijd eenvoudig. EURES (European Employment Services) is een samenwerkingsnetwerk dat dit eenvoudiger wil maken. Arbeidsbureaus, vakbonden en werkgeversorganisaties zijn partners van EURES. EURES is een netwerk dat gecoördineerd wordt door de Europese Commissie.

EURES:

Vind een baan via EURES

Het EURES-portaal is een vacaturebank met een paar miljoen vacatures. Ook is er een chatfunctie om direct met een adviseur te kunnen praten. Het netwerk bestaat uit meer dan 1.000 adviseurs.

Meer informatie over werken in de EU lees je ook op de website Werken in het buitenland.

Het doel van EURES is om werken in Europa makkelijker te maken. 

Voor vragen over werken en wonen in Europa, of het volgen van een workshop wordt u in contact gebracht met de EURES adviseur van Arnhem en Nijmegen. Stuur een e-mail met daarin de vermelding van regio Arnhem en Nijmegen naar: werken.ineuropa@uwv.nl. Binnen maximaal 5 werkdagen ontvangt u van ons een reactie op uw vraag.