Voor leerlingen

10/10

Zo kom je nog meer over de EU te weten

Moet je dit jaar een profielwerkstuk maken, denk dan eens aan een profielwerkstuk over Europa. Op deze website vind je veel informatie. Je kunt ook naar de informatiewand in de Stadswinkel gaan. Daar vind je folders, boeken en ander informatiemateriaal. Kun je niet vinden wat je zoekt, stuur dan een mail naar europa@nijmegen.nl. Misschien kunnen wij je verder helpen.
In de bibliotheek van het Regionaal Archief Nijmegen vind je een werkstuk over De vrede van Nijmegen. Ook dit kan een mooi onderwerp zijn voor jouw profielwerkstuk.

Een dag discussiëren in Straatsburg

Met je klas een dag en een nacht naar Straatsburg, dat kan met Euroscola. Je reist in de middag naar Straatsburg, overnacht in een jeugdherberg en de volgende dag verblijf je de hele dag in het Europees Parlement. Met een paar honderd scholieren uit andere landen en misschien enkele Europarlementariërs discussieer je over verschillende onderwerpen. Je doet mee aan een vragenuurtje en ontdekt hoe het stemmen in z’n werk gaat. Ook ga je in kleinere werkgroepen aan de slag. Het Euroscola-certificaat dat je meekrijgt, vermeld je natuurlijk op je cv!

Werken en denken als een Europarlementariër

In het Model European Parliament (MEP) krijg je als leerling de kans om ervaring op te doen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. In de rol van Europarlementariër maak je kennis met het ingewikkelde proces van Europese besluitvorming. Je leert ook het belang van samenwerking tussen de verschillende EU-lidstaten. Er zijn conferenties op vier niveaus, van school tot internationaal. Tijdens deze conferenties wordt op dezelfde manier gewerkt als het Europees Parlement werkt. Wil je hier meer over weten, lees dan verder op de website van het MEP.

European Youth Parliament

Het European Youth Parliament (EYP) zegt een van de grootste Europese platforms te zijn voor politieke discussies, interculturele ontmoetingen, onderwijs en de uitwisseling van ideeën door Europese jongeren. Het EYP is een educatief programma voor jongeren uit Europa. In een parlementaire setting bespreek je actuele onderwerpen. Doe je mee aan het EYP dan is je eerste ervaring altijd een Regionale Selectie Conferentie.

Elk jaar doen er zo’n 300 leerlingen mee aan EYP. Omdat ze beter willen leren debatteren, hun Engels willen verbeteren of om meer te weten te komen over Europa. Klinkt dit goed voor jou of jouw school, ga dan naar www.eyp.nl en schrijf je in.