Lezing ‘vrije vrouwen’ in Europa

Historica Liane Vissers van ’t Hof geeft een lezing over de positie van vrouwen in Europa.
Wat betekenen sterke vrouwen als Virginia Woolf, Joke Kool Smit, Hedy d’Ancona, Aletta Jacobs en Mary Quant voor de politiek en cultuur in Europa en daarbuiten? En welke gevolgen heeft dit voor de positie van de Europese vrouw op dit moment? Luister en praat mee! Toegang is gratis.

Datum: donderdag 16 juni
Tijd: 19.00 – 20.45 uur
Plaats: bibliotheek Gelderland Zuid, Mariënburg 29, Nijmegen

Wij vinden het fijn als u zich aanmeldt. Dit kan via europa@nijmegen.nl

Kom naar het werklab kunstmatige intelligentie op 20 juni

Kunstmatige intelligentie in het onderwijs ontwikkelt zich razendsnel. Waar moeten we op letten bij deze ontwikkeling? Wil jij bijvoorbeeld dat kunstmatige intelligentie meebepaalt of je je examen goed hebt gemaakt? Of dat je zoon of dochter door kunstmatige intelligentie op nieuwe manieren wordt beoordeeld?

Doe mee met het KI-werklab, dé plek waar inwoners uit Nijmegen met elkaar nadenken over het gebruik van kunstmatige intelligentie in het onderwijs. Voorkennis over KI is niet nodig.

Datum: 20 juni 2022
Tijd: 13:30 – 16:00 uur (inloop vanaf 13:15 uur)
Locatie: LUX – Mariënburg 38 – 39

Voor wie? Studenten, docenten, ouders/verzorgers en andere geïnteresseerden in de toepassing van kunstmatige intelligentie. Deelname is gratis. Vergeet niet om je aan te melden!

Het KI-werklab is een samenwerkingsverband tussen Bureau &MAES, Europe Direct Nijmegen en prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek. Het KI-werklab wordt mogelijk gemaakt door de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland i.h.k.v. Conference on the Future of Europe.

Lezing over Vrije vrouwen

Historica Liane Vissers van ’t Hof geeft op 16 juni een (gratis) lezing over de positie van vrouwen, empowerment en de ontwikkeling van het streven in de EU naar gelijkheid. Wat betekenen sterke vrouwen als Virginia Woolf, Joke Kool Smit, Hedy d’Ancona, Aletta Jacobs en Mary Quant voor onze cultuur in Europa en daarbuiten? In de lezing met als titel ‘Vrije Vrouwen’ kijkt zij met u naar vrouwen in politiek en cultuur die hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Er is ook een quiz en discussie.
Wanneer en waar: donderdag 16 juni 2022, 19.00 – 20.45 u, bibliotheek, Mariënburg 29, Nijmegen.
Aanmelden kan via europa@nijmegen.nl

Frans Timmermans ontvangt Vrede van Nijmegen Penning

Eurocommissaris en oud-student van de Nijmeegse Radboud Universiteit Frans Timmermans kreeg op 12 mei uit handen van burgemeester Bruls van Nijmegen de prestigieuze Vrede van Nijmegen penning uitgereikt. Deze penning wordt elke 2 jaar uitgereikt aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor Europa. In zijn speech benadrukte dhr. Timmermans het belang van ‘jezelf in een ander kunnen verplaatsen’. Sluit je niet op in je eigen bubbel. Verplaats je in anderen. Verkies niemand tot zondebok en laat iedereen in zijn waarde. 

Lees ook

Bijzondere onderscheiding voor Frans Timmermans!

Hij krijgt op 12 mei de Vrede van Nijmegen Penning 2022 voor zijn inzet voor vrede en samenwerking in Europa.

De Vrede van Nijmegen Penning wordt eens in de 2 jaar uitgereikt aan een internationale hoofdrolspeler die zich ingezet heeft voor Europa. Het is de 6e keer dat de Vrede van Nijmegen Penning wordt uitgereikt.

De Vrede van Nijmegen Penning is een initiatief van de gemeente Nijmegen, Radboud University  en NXP Semiconductors en wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Weet jij wat Schengen is?

Het Schengengebied is een van de pijlers van Europa. Sinds de oprichting in 1995, toen paspoortcontroles binnen deze zone werden afgeschaft, kwam het recht op vrij verkeer in de EU voor de EU-burgers op gang. Dit betekent dat EU-burgers overal in de EU kunnen wonen, studeren, werken en met pensioen gaan. Toeristen en bedrijven profiteren hier ook van. Lees meer over Schengen.

Maatregelen tegen jeugdwerkloosheid in de EU

Jeugdwerkloosheid blijft een belangrijk punt in Europa. Ontdek welke maatregelen de EU heeft genomen om daarbij te helpen.

De bevoegdheid over werkgelegenheids- en jeugdbeleid behoort tot de EU-landen. De EU heeft echter een aantal aanvullende nationale beleidsmaatregelen geïntroduceerd als onderdeel van de acties voor een socialer Europa.

Deze steun is gericht op de financiering van programma’s voor werkgelegenheid voor jongeren, de verbetering van de kwaliteit van traineeships en stages, het aanbieden van internationaal onderwijs en kansen op werk en het opzetten van vrijwilligersprojecten voor jongeren. Lees het volledige bericht.