Reizen in Europa

10/10

Goed voorbereid de grens over

Vrij reizen binnen de Europese Unie

Ben je een EU-burger en heb je een geldig paspoort of identiteitskaart, dan mag je vrij reizen naar andere EU-landen. Wanneer je van het ene naar het andere Schengenland reist, hoef je in principe je paspoort zelfs niet te laten zien. Als je wilt, mag je er ook gaan wonen.

Als inwoner van de EU kun je overal ter wereld bij een Europese ambassade aankloppen en kun je wanneer noodzakelijk binnen Europa gebruik maken van de gezondheidszorg. Lees hier verder voor meer informatie over je rechten en plichten wanneer je door de landen van de Europese Unie reist.

Huisdier op reis?

Hoe zit het met vaccinaties van huisdieren? Elk land heeft zo z’n eigen eisen. Informeer jezelf daarom voor vertrek of je huisdier mee mag en onder welke voorwaarden. Op deze pagina vind je meer informatie.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse zaken geeft op deze website voor veel landen reisadviezen. Hiermee kunnen Nederlanders zich voorbereiden op eventuele risico’s in het buitenland.

Handige app

In de app Passenger Rights kun je direct opzoeken wat je rechten zijn wanneer je bijvoorbeeld bent gestrand op de luchthaven of als je bagage is vermist. De app is te downloaden in de Apple store en in Google Play.