Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlanse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. Deze projecten dragen bij aan het versterken van de regionale en lokale economie en aan de concurrentiepositie van Nederland.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op de website www.europaomdehoek.nl kun je honderden projecten bekijken! In Gelderland staan 414 projecten op de kaart en in Nijmegen maar liefst 75!

Subsidie aanvragen

De Europese Commissie stelt via diverse EU-fondsen deelsubsidies beschikbaar voor verschillende doelgroepen in Nederland. Op www.europaomdehoek.nl vind je echter alleen informatie over de EU-fondsen, die aan deze website deelnemen. Je kunt bij een van deze fondsen terecht als je op zoek bent naar subsidies op gebied van:

  • werk en scholing
  • natuur-en milieu
  • innovatie en koolstofarme economie
  • ruimtelijke en regionale ontwikkeling
  • duurzame visserij
  • plattelandsontwikkeling

Wat betekent Europa voor jou?

Het Europees Parlement heeft november 2018 de website ‘wat Europa voor mij doet’ gelanceerd. U kunt aan de hand van een interactieve kaart en concrete voorbeelden zien welke positieve bijdrage de EU heeft geleverd in uw stad, gemeente of regio.

Ook biedt de website een overzicht van hoe de EU het dagelijks leven van haar burgers beïnvloedt.

 

Europa en haar burgers

De website laat ook zien hoe de EU het dagelijks leven van haar burgers beïnvloedt. Het Parlement beschouwt Europese burgers als belangrijke partner op zowel lokaal als regionaal niveau. Het biedt praktische informatie over verschillende werksectoren, gezondheidszorg, reizen, veiligheid, consumentenkeuzes en sociale rechten. Tot slot kunt u papers vinden van EU-beleidsresultaten met een focus op de publieke opinie, met betrekking tot de huidige Parlementsperiode en de toekomst.

Bijdrage Europese Unie in uw regio

U kunt voor meer dan 1.400 Europese regio’s en steden opzoeken wat voor steun de EU heeft verleend. Via een interactieve kaart kunt u zien welke Europese projecten hebben plaatsgevonden in uw regio en het verwijst naar handige informatiebronnen. U kunt niet alleen per Nederlandse provincie een overzicht vinden, maar ook voor onder meer de Achterhoek, de Veluwe, regio Gooi en Vechtstreek en Zaanstad.

Een kijkje in de keuken

Tijdens de Europa om de hoek Kijkdagen openen een groot aantal projecten voor jou hun deuren om te laten zien wat zij precies doen. Veel van deze projecten zijn normaal gesproken niet toegankelijk voor het grote publiek, dus grijp je kans tijdens de Kijkdagen en neem een uniek kijkje in de keuken bij een project bij jou in de buurt. Meer informatie: www.europaomdehoek.nl/kijkdagen