Het laatste nieuws

10/10
Wat doet de Europese Unie eigenlijk?

Leuk, al dat gepraat over de EU, maar wat doet de Europese Unie eigenlijk?
De komende periode zullen we je met korte stukjes tekst meer vertellen over wat de Unie doet om het leven van de mensen in Europa en daarbuiten te verbeteren. Vandaag gaan we in op het onderwerp Grenzen en Veiligheid.

De Europese Unie werkt aan de totstandkoming van een veiligheidsunie.
Zij wil Europa veiliger maken door terrorisme en zware criminaliteit te bestrijden
en door de buitengrenzen van Europa te versterken.

Wat doet de EU?
De EU biedt haar burgers een ruimte van vrijheid, veiligheid en recht zonder binnengrenzen.
Met een veiligheidsunie wil ze van deze ruimte een veiligere plek maken. De EU en de lidstaten werken samen om terrorisme en gewelddadige radicalisering, zware en georganiseerde misdaad en cybercriminaliteit te bestrijden.De EU richt haar acties op het ondersteunen van de lidstaten via de volgende onderwerpen: informatie-uitwisseling, wetten, cybercriminaliteit en grenscontroles.

Informatie-uitwisseling
Informatie-uitwisseling tussen de nationale wetshandhavingsautoriteiten, douanediensten en grenswachten;
operationele samenwerking, met de steun van EU-agentschappen; opleiding, uitwisseling van beste praktijken, financiering, onderzoek en innovatie. Het Agentschap van de Europese Unie voor samenwerking op het gebied van rechtshandhaving (Europol) brengt lidstaten samen om gevallen van zware en georganiseerde misdaad te onderzoeken. De Commissie zorgt er ook voor dat de verschillende informatiesystemen voor veiligheid en grens- en migratiebeheer in de EU tegen 2020 „interoperabel” zijn, d.w.z. met elkaar kunnen communiceren.

Wetten
De EU heeft haar wetten bijgewerkt en strenger gemaakt door de definitie van terroristische misdrijven te harmoniseren en het reizen voor terroristische doeleinden en de opleiding en financiering van terroristen strafbaar te maken. Met de steun van het kenniscentrum van het Europees Netwerk voor voorlichting over radicalisering voert de EU haar inspanningen op om radicalisering te voorkomen en het probleem van terugkerende buitenlandse terroristische strijders aan te pakken. Via het EU-internetforum vergemakkelijkt de Commissie de samenwerking tussen de belangrijkste internetbedrijven, wetshandhavingsinstanties en het maatschappelijk middenveld om de toegang tot illegale online-inhoud te beperken en doeltreffende alternatieve verhalen aan te bieden die weerwoord bieden aan terroristische propaganda.

Cybercriminaliteit
Om het hoofd te bieden aan de groeiende dreiging van cybercriminaliteit en cyberaanvallen heeft de Commissie, met de volledige medewerking van de lidstaten, maatregelen voorgesteld om de structuren en mogelijkheden van de EU op het gebied van cyberveiligheid, inclusief de rol van het EU-agentschap voor cyberbeveiliging (Agentschap van de Europese Unie voor netwerk- en informatiebeveiliging), te versterken.

Grenscontroles
Dankzij het Schengenakkoord zijn de controles aan veel binnengrenzen van de EU geleidelijk afgeschaft. De migratiecrisis en het veranderende veiligheidslandschap van de afgelopen jaren hebben aangetoond dat het Schengengebied sterke buitengrenzen nodig heeft. In 2017 nam de EU nieuwe regels aan voor de buitengrenzen van het Schengengebied, op grond waarvan alle personen strenger worden gescreend aan de hand van relevante databanken om er zeker van te zijn dat ze geen bedreiging vormen voor het openbaar beleid of de interne veiligheid. Daarnaast helpen nu meer dan 1 700 officieren van het nieuwe Europees Grens- en kustwachtagentschap de nationale grenswachten van de lidstaten bij patrouilles in bijvoorbeeld Bulgarije, Griekenland, Italië en Spanje.

 

 

Deel dit bericht