Wat is Europe Direct

10/10

Europa in Nijmegen

Europees informatienetwerk

In Europa zijn zo’n 500 Europe Direct Information Centre (EDIC’s). Dit is een informatienetwerk van de Europese Commissie. Je bent nu op de website van het Nijmeegse Europe Direct. Wij wijzen je de weg naar verschillende soorten informatie over de EU. Ook organiseren we debatten en bijeenkomsten over Europa. Zodat Europa begrijpelijker wordt.

Europe Direct Informatiewand

In de Stadswinkel vind je een folderwand met allerlei informatie over de Europese wet- en regelgeving. Ook vind je informatie welke rechten en mogelijkheden je als EU-burger hebt. Mag je bijvoorbeeld zomaar in een ander EU-land gaan wonen? Zijn er subsidiemogelijkheden voor mijn studie of mijn bedrijf? Naast folders en brochures zijn er onderzoeksrapporten over Europees beleid, Europese instellingen en actuele onderwerpen zoals de interne markt, werkgelegenheid, veiligheid, voedselveiligheid, gezondheid en milieu te vinden. Zoek je informatie over een bepaald onderwerp en kom je er via deze site niet uit? Neem dan contact op met Europa@nijmegen.nl.

EU-Bookshop

Vind je in de Eurowand niet helemaal wat je zoekt? Kijk dan eens bij de EU Bookshop. Een online boekwinkel, bibliotheek en archief met 100.000 boeken en 190.000 pdf’s, e-books, cd roms, dvd’s, enz. in meer dan 50 talen. De meeste boeken in de Bookshop zijn uitgaven van EU-instellingen zoals de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Raad voor de EU, EU-agentschappen en andere organen. De website opent in het Engels, maar je kunt de taal van je keuze instellen.

Europe Direct Nijmegen werkt samen met:

Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid

De Bibliotheek Gelderland Zuid is een van de grootste culturele instellingen in Gelderland.

Bureau Brussel

Bureau Brussel behartigt de belangen van de Regio Arnhem-Nijmegen in Europa. De vertegenwoordiger in Brussel van de Regio Arnhem-Nijmegen is Arnout Smit. arnout.smit@arnhemnijmegen.eu

Provincie Gelderland

In Europa liggen kansen. De Provincie profileert zich daarom ook in Europa. Christianne van der Wal is sinds 5 juni 2019 namens de VVD gedeputeerde bij de Provincie Gelderland. Zij is verantwoordelijk voor economie en innovatie, mobiliteit, luchtvaart, EU en buitenlandse betrekkingen.

Euregio Rijn-Waal

Omdat we samen meer kunnen bereiken ondersteunt de Euregio vele en uiteenlopende grensoverschrijdende activiteiten in het Duits-Nederlandse grensgebied.

Human Library Nederland

In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen.

Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen – SSgN

Voor jongeren is het nodig om te beseffen dat 50% van de wetgeving in hun leven in Brussel wordt besloten en welke invloed dit heeft op hun eigen leven en hun toekomst. Vandaar dat de SSgN al sinds de start betrokken is bij het European Parliament Ambassador School Program.

Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit heeft een groot aantal Erasmusovereenkomsten met zusterfaculteiten binnen Europa. Als je aan aantal maanden aan één van deze universiteiten gaat studeren, dan blijf je ingeschreven in Nijmegen, betaal je geen collegegeld aan de partneruniversiteit en kom je in aanmerking voor een Erasmus+ beurs.

Bureau Duitse Zaken

Bureau voor Duitse Zaken (BDZ) informeert u over de sociale zekerheid als u in Duitsland of Nederland gaat wonen, werken, studeren of ondernemen. Bezoek het digitale Grensinfopunt om te weten wat de gevolgen zijn.

Stichting Lux

Stichting Lux biedt een onafhankelijk en vrijzinnig podium in Nijmegen voor nieuwe ontwikkelingen in kunst, cultuur en media.