Studeren in het buitenland

10/10

Verbreedt je horizon

Studeren

Studeren in het buitenland verbreedt je horizon. Maar bereid je wel goed voor. Waar ga je naartoe en wat wil je daar bereiken? Om jezelf goed te kunnen presenteren, kun je een Europass cv aanmaken. Het Europass cv is ontwikkeld om schoolniveaus en studies uit de verschillende landen van de EU op een eenduidige manier weer te geven.

Voorbeeld: het Nederlandse VWO krijgt in Europa de waarde EQF-niveau 4. Zo worden alle niveaus vertaald naar een uniforme EQF-waarde, waardoor in het buitenland eenvoudig te toetsen is welk niveau de Nederlandse havo, vwo of master is. Wil je hier meer over weten, bekijk dan deze webpagina.

De basis van Europass is het Europass curriculum vitae, dé Europese standaard voor een CV, dat in alle EU-talen aanwezig is. Het CV kun je naar wens aanvullen met je taalvaardigheid, je werkervaring en je diploma’s. Ga naar de website van Europass om jouw internationale cv aan te maken.

Erasmus+

Erasmus+ is het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. Tussen 2014 en 2020 hebben vier miljoen mensen gebruik kunnen maken van een subsidie, onder andere voor studeren in het buitenland. Erasmus+ gaat na 2020 door. De Europese Commissie wil dat in de periode 2021 – 2027 twaalf miljoen mensen mee kunnen doen aan Erasmus+.

Erasmus+ biedt (subsidie)mogelijkheden voor jongeren en voor wie met jongeren werkt. Voor mensen met een functiebeperking zijn extra subsidiesaan te vragen.

Meer informatie over studeren in een ander land van de Europese Unie vind je op deze website