Donderdag 7 februari | 20.00 – 21.45 uur | Theaterzaal C, Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 141
Radboud Reflects in samenwerking met het Democratisch Laboratorium van de Radboud Universiteit
Heeft digitalisering de democratie toegankelijker gemaakt? Moeten we ons zorgen maken over de impact die fake news, online trollenlegers en digitale marketing hebben op onze politieke overtuigingen? Of zijn we als burgers juist beter geïnformeerd dan ooit nu het internet toegang biedt tot een oneindige hoeveelheid informatie? Kom luisteren naar politicoloog Kristof Jacobs en filosoof Fleur Jongepier over de toekomst van de digitale democratie.
Online autonomie
In een goedwerkende democratie kunnen burgers op basis van eigen waarden, overtuigingen en gevoelens keuzes maken. Maar kan dat tegenwoordig nog? Filosoof Fleur Jongepier onderzoekt op welke manier digitalisering onze autonomie beïnvloedt. Wat betekent het eigenlijk om online autonoom of in digitale zin vrij te zijn? Zijn we een speelbal geworden van Big Tech-bedrijven als Facebook, Amazon en Cambridge Analytica, ook als het om onze politieke voorkeuren gaat? Staat onze politieke autonomie onder druk of is online beïnvloeding helemaal geen probleem?
Digitale revolutie
In de politieke arena heeft het aanvankelijke optimisme over de digitalisering plaatsgemaakt voor angst en onzekerheid. Kritische burgers worden online bedreigd, bedrijven handelen in kiezersdata, terwijl politieke partijen de politieke opinie sturen door middel van nepaccounts. Politicoloog Kristof Jacobs verzet zich tegen het beeld dat digitalisering alleen maar negatief zou uitwerken voor onze democratie. Bewegingen als #metoo en Black Lives Matter danken hun succes mede aan het internet. Het gebruik van sociale media in de politiek is niet inherent slecht of goed, het gaat erom hoe ze worden ingezet.
Democratie onder druk
Na een korte lezing gaan Fleur Jongepier en Kristof Jacobs in gesprek over kansen en uitdagingen van digitalisering voor de democratie. Staat politieke autonomie onder druk als gevolg van de digitaliseringsgolf? En hoe kunnen we als burger op een goede manier omgaan met de mogelijkheden die de digitale democratie ons biedt? Filosoof Marcel Becker is de gespreksleider.
Over de sprekers
Fleur Jongepier is filosoof en universitair docent Toegepaste ethiek aan de Radboud Universiteit. Ze schreef een proefschrift over zelfkennis. In haar huidige onderzoek kijkt ze o.a. naar de rol en betekenis van zelfkennis binnen maatschappelijke vraagstukken als big data, de opkomst van algoritmes en privacy.
Kristof Jacobs is politicoloog aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek richt hij zich op de uitdagingen voor de democratie, populisme en democratische vernieuwing. Samen met socioloog Niels Spierings deed hij uitgebreid onderzoek naar het gebruik en effect van sociale media tijdens verkiezingscampagnes.
Marcel Becker is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onder meer onderzoek naar de ethiek van digitale media. Hij leidt het gesprek.
Deelname
Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc betalen € 5,- | Radboud Reflects-abonnees, studenten en scholieren kunnen gratis deelnemen.
Kom je vaker naar lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement interessant.