Donderdag 22 november 2018 | 12.30 – 13.15 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit, Mercatorpad 1
Kun je straks na de Brexit nog wel studeren, reizen of wonen in het Verenigd Koninkrijk? En kunnen de Britten andersom dit ook nog in de Europese Unie? Nu er na lang onderhandelen een concept Brexit akkoord ligt, worden deze vragen steeds reëler. Zijn de gevolgen van een Brexit al te overzien? Voor het zover is moet dit conceptakkoord langs Europese bestuurders, maar vooral ook langs het Britse parlement. Daar is de strijd nog niet gestreden. Kom luisteren naar de tekst en uitleg van politicoloog Anna van der Vleuten en rechtssocioloog Kees Groenendijk over de gevolgen van een mogelijk Brexit akkoord.
Conceptakkoord
Vorige week presenteerden Britse en Europese onderhandelaars een conceptakkoord voor de Brexit. Volgens EU-onderhandelaar Michel Barnier is het een goed afgewogen akkoord. Het biedt uitkomsten voor hete hangijzers als de Noord-Ierse grenskwestie en de toegang tot de interne markt, en het houdt ruimte voor een handelsakkoord met de Europese Unie. Premier Theresa May sprak zelf over de best mogelijke deal, maar heeft het Verenigde Koninkrijk ook echt het beste uit de onderhandelingen weten te slepen?
Macht blijft bij Brussel
Een bezwaar tegen het conceptakkoord is dat de macht (voorlopig) bij Brussel blijft. De drie miljoen EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen houden recht op werk, onderwijs, pensioen en uitkeringen. Eerdere financiële verplichtingen blijven deels bestaan, en Britten blijven ‘terdege’ rekening houden met uitspraken van het Europese Hof van Justitie. Komt het Verenigd Koninkrijk wel los van de Europese Unie?
Winnaar of verliezer
De conceptdeal wordt verguisd binnen de Britse politiek. Kabinetsleden stapten op, de oppositie slijpt haar messen en de publieke opinie is vernietigend. Hardliners binnen de Conservatieve partij sturen zelfs aan op het ontslag van May. Er lijkt geen meerderheid te zijn in Lagerhuis voor dit akkoord. Wat gebeurt er als het niet wordt aangenomen? Zet dit de verhoudingen in bijvoorbeeld Noord-Ierland niet nog meer op scherp? Hebben de Britten wel een keus?
EU versus VK
Politicoloog Anna van der Vleuten vertelt over het conceptakkoord voor de Brexit en wat de gevolgen er van zijn. Wat betekent dit akkoord en mogelijke andere scenario’s voor Noord-Ierland en Schotland. Wordt het Verenigd Koninkrijk met dit akkoord een soort vazal van de EU? Wat zijn de gevolgen van een Brits of Europees “Nee” tegen de deal?
Emeritus hoogleraar sociologie en migratierecht Kees Groenendijk vertelt wat de gevolgen zijn voor de 3,8 miljoen Europeanen die in het verenigd Koninkrijk wonen en de miljoenen Britten die in Europa wonen. Is (arbeids)migratie in de toekomst nog wel mogelijk?
Parlementair historicus en onze vaste huiscolumnist Peter van der Heiden trapt af met een column. Politicoloog en ethicus Tjidde Tempels is de gespreksleider
Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.
Over de sprekers
Anna van der Vleuten is hoogleraar Contesting Europeanization aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar Europese integratie.
Kees Groenendijk is emeritus hoogleraar sociologie en migratierecht. Hij doet onderzoek naar wetgeving rond migratie en de legale status van migranten in Nederland en Europa. Zijn laatste publicaties gingen over arbeidsmigratie, de status van lang gevestigde migranten en de effecten van nieuwe Europese wetgeving op migratie.
Peter van der Heiden is politicoloog en parlementair historicus. Hij geeft als freelance journalist politieke analyses bij het nieuws.
Tjidde Tempels is politicoloog en ethicus. Hij is programmamaker bij Radboud Reflects.
Dit is een programma van Radboud Reflects en VOX.